dōTERRA

Workshop dōTERRA - Essentiële oliën als natuurlijk medicijnkastje 
Trainer: Gerda Bocxe en/of Patricia Klijn
Tijd:       Avond 19.30-22.00 uur of ochtend 10.00-12.30 uur
Data:     Zondagochtend 22 februari, donderdagavond 19 maart, dinsdagavond 19 mei, woensdagavond 19 augustus, zaterdagochtend 19 september

Benieuwd naar overige cursussen en workshops? Vind ze op deze pagina.

Wat is een essentiële olie?

Etherische of essentiële oliën zijn vluchtige, aromatische verbindingen die worden gevonden in zaden, schors, bladeren, stengels, wortels, bloemen en andere delen van planten. Vrijwel alle planten produceren etherische oliën maar slechts een klein deel produceert ze in een hoeveelheid die winning mogelijk en rendabel maakt. Misschien heb je wel eens van de geur van een roos, lavendel of vers gesneden munt genoten. Of het sap uit de schil van een rijpe sinaasappel of mandarijn geperst. Dan heb je zeker de aromatische kwaliteiten van essentiële oliën ervaren.

Essentiële oliën hebben krachtige, reinigende eigenschappen en zijn van nature anti-bacterieel. Pure essentiële oliën worden onmiddellijk door de huid opgenomen en zorgen voor reactie in dat gebied van het lichaam. Veel essentiële oliën kunnen ook worden gebruikt als voeding, om vitaliteit en gezondheid te helpen bevorderen. Zuivere, onversneden essentiële oliën zijn doorzichtig en variëren in kleur van kristalhelder, geel, oranje, groen, tot diep blauw.

Door de geschiedenis heen zijn essentiële oliën in verschillende culturen al veelvuldig toegepast vanwege hun medicinale en therapeutische werking. Ook dieren in het wild kennen instinctief de mogelijkheden die etherische oliën uit planten ze kunnen bieden. Moderne wetenschappelijke studies bevestigen steeds meer de enorme voordelen van essentiële oliën voor onze gezondheid.

Waarom dōTERRA?

Als je voor dōTERRA kiest weet je zeker dat de essentiële oliën op een eerlijke en voorzichtige manier van de planten zijn onttrokken. De planten worden met veel geduld verzorgd door ervaren boeren verspreid over de hele wereld, tot ze op het juiste moment geoogst worden voor een ideale extratie compositie en effectiviteit. De helft van de olie komt uit Derde Wereldlanden. Daar zorgt dōTERRA dat niet allen de boeren, maar het hele dorp het beter krijgt. Dit doen zij onder andere door te helpen met de aanleg van waterputten/wegen, het bouwen van scholen en het verduurzamen van de productie van de olie. Voor meer informatie over dit zogenaamde Co-Impact-Sourcing, ga naar de website: www.doterra.com/co-impact-sourcing.

Elke dōTERRA olie is doorgrondig getest met behulp van het CPTG Certified Pure Therapeutic Grade® kwaliteitsprotocol. Ervaren essentiële oliën gebruikers zullen onmiddelijk de enorm hoge kwaliteitsstandaard herkennen van deze natuurlijk veilige en pure, effectieve therapeutische dōTERRA oliën.

Extratiemethoden

Essentiële olie wordt op verschillende manieren gewonnen. Essentiële olie met een therapeutisch keurmerk wordt meestal gewonnen door middel van stoomdestillatie. Hierbij wordt stoom door de te verwerken plantendelen geleid. De etherische olie vervliegt met de stoom. Nadat de stoom is afgekoeld tot water kan de etherische olie hiervan worden gescheiden door het verschil in polariteit tussen de olie en het water.

De temperatuur en de druk van de stoom moeten precies goed op elkaar afgestemd zijn. Te weinig warmte en druk zorgen ervoor dat er te weinig van de componenten van de essentiële olie vrijkomen; te veel warmte en druk verandert de chemische samenstelling van de olie en daarmee neemt de werkzaamheid ook af.

Een methode die bij bv citrusvruchten gebruikt wordt is koude persing. De oliehoudende schil van de plant wordt uitgeperst en de olie komt tevoorschijn.

Voor meer informatie en de vele toepassingen van deze essentiële oliën bezoek dan een van de vele workshops die Gerda en andere enthousiastelingen geven!